Skip to main content
Prima pagină / Ghid pentru orășenii mutați la țară: de la lucrurile esențiale de ținut cont, până la cum să-ți dezvolți spiritul creativ cu proiecte DIY

Ghid pentru orășenii mutați la țară: de la lucrurile esențiale de ținut cont, până la cum să-ți dezvolți spiritul creativ cu proiecte DIY

Press release 03.09.2022

Articol scris de: Policolor

Aer curat, pajiști verzi văzute de la fereastră, ciripit de păsărele și cocoși care cântă la răsărit de soare. Cine nu-și dorește așa ceva, după ore petrecute în trafic, nervi în parcare și palpitații de fiecare dată când apare o factură la utilități?

Ceea ce pentru unii este doar vacanță, pentru alții devine viața de zi cu zi. După doi ani de pandemie, creșterea aglomerației urbane și a agresivității în trafic – dar și în afara lui, tot mai mulți români sunt atrași de relocarea la sat. Însă acest pas implică o schimbare majoră a stilului de viață: odată cu stresul urban dispar și o parte din facilități și apar în loc obligații.

Este o decizie prea importantă ca să fie luată în pripă. De aceea, dacă ai în plan relocarea, fă mai întâi o probă și petrece o vacanță mai lungă la țară, implică-te în gospodărie și vezi, la firul ierbii, ce înseamnă viața de neo-rural. Căci acest nume l-au căpătat o categorie întreagă de oameni care, din 1997 încoace, au migrat intern, de la oraș la sat, unde încep noi povești de viață și salvează de la uitare case vechi românești. Despre ei este campania De la inceput cu SPOR!, care vizează cercetarea fenomenului de relocare de la oraș la sat și sprijinirea orășenilor care fac această schimbare.

Ce să ai în vedere când te muți de la oraș la sat

Traiul la sat vine la pachet cu o mulțime de provocări care oferă o perspectivă nouă asupra vieții. Ești mai departe de oraș și fără mijloace moderne de transport, dar ai aer curat și liniștea pe care niciun parc urban nu ți-o asigură. Nu găsești chiar orice la supermarketul din sat, dar în nicio piață de la oraș nu se vând roșii și ardei atât de gustoși precum cei din grădina proprie. Iar dulceața de trandafiri, nuci verzi sau cireșe amare sigur are alt gust când este din producție proprie.

Alegerile pe care le faci înainte de mutare îți determină confortul de mai târziu și îți fac mai ușoară tranziția. De exemplu, gândește-te din start cât de izolat vrei să fii și evaluează ce înseamnă această schimbare pentru familia ta. Ia in calcul mersul la școală, accesul la servicii medicale, cum și cât puteți conduce până la cel mai apropiat oraș, precum și distanța până la vecini ori până la locul în care puteți primi ajutor, în caz de urgență.

Trebuie să-ți fie clară starea casei în care te muți și reparațiile necesare, dacă decizi să nu-ți construiești ceva nou. Partea bună este că autorizațiile pentru lucrările de consolidare ori refacere sunt mai ușor de obținut la primăriile de la sat. Fii atent însă ce materiale folosești și cu ce meșteri lucrezi, dacă vrei să păstrezi specificul zonei. Materialele ecologice sunt o opțiune mai eficientă energetic, fie că este vorba despre lemn, stuf ori fân, ori despre variante mai noi, precum betonul din cânepă (hempcrete).

Apoi, asigură-te că vei avea surse de apă și de energie pentru furnizare constantă și nu da înapoi dacă rețelele moderne nu au ajuns unde vrei să te muți. Faptul că nu te conectezi la rețelele de utilități te pune la adăpost de viitoare creșteri de prețuri și îți asigură independența. Fă un efort și orientează-te spre o casă pasivă și spre surse proprii de energie, iar beneficiul îl vei vedea în timp. Ia de la început în calcul și cum rezolvi problema canalizării și a gunoiului, care poate nu vor funcționa la fel de bine ca la oraș.

Vei avea nevoie și de comunicații – internet, TV, telefon – și nu doar pentru distracție ori lucru de la distanță, ci și pentru situații de urgență. De aceea, caută să ai acces la rețele mobile diferite, ca backup. Daca vei sta într-o zonă izolată, asigură-te că ai, pentru cazuri extreme, și acces la o legătură prin radio.

Tot legat de comunicații, află toate căile de acces și traseele pe care le poți folosi pentru a ajunge ori a pleca din zona respectivă, atât tu și familia ta, cât și cei care trebuie să ajungă la tine. Chiar dacă ai asfalt în fața curții, traiul zilnic la sat înseamnă să treci și prin alte zone. Drumurile de țară nu sunt la fel ca la oraș: uneori se inundă ori sunt afectate de alunecări de teren. De aceea, și mașina ar trebui să fie adaptată: un autoturism cu tracțiune 4 x 4 ar trebui să te scoată la liman atât când plouă abundent, cât și atunci când este zăpadă. Ia în calcul și posibilitatea de a-i atașa o remorcă, de mare folos cât lucrezi la casă ori în grădină.

Cea mai frumoasă parte a statului la țară este că ai curte și grădină, iar asta înseamnă să-ți crești singur o parte din hrană. Află de la început ce fel de teren ai în grădină și ce necesități are – posibilități de irigație, dăunători, prădători, ce culturi s-au rotit și ce fel de sol este. Aceste informații își vor fi de folos mai târziu în alegerea plantelor cultivate și în amplasarea lor pe teren. Caută aceleași informații și legate de livadă, în cazul în care ea există. O livadă îți poate asigura nu doar necesarul de fructe, ci și un venit frumușel, dacă te orientezi spre pomi precum nuci sau migdali, de exemplu.

Viața la țară: abilități de căpătat și dezvoltat

La țară nimic nu se pierde, totul se transformă. Uite cum poți da o nouă viață și utilitate unei uși vechi.

Vei vedea ca viața la țară îți va scoate la iveală înclinații pe care nu știai că le ai și îți va dezvolta abilități de care poate nu te credeai în stare. Ți se va confirma – cred eu – că nu există doua mâini stângi, ci doar oameni care nu au avut ocazia să le folosească așa cum o faci tu. Iar ocaziile tale vor apărea curând, legat de asigurarea surselor de energie și apă ori de amenajarea noii tale case și grădini. Pregătește-te să îți dezvolți îndemânarea, ca să transformi în proiecte DIY multe din aceste probleme. Va trebui să fii tâmplar, dulgher, croitor si grădinar, în propria gospodărie, așa cum fac cam toți oamenii la sat. De aceea, ți-e de folos să te documentezi din timp în legătură cu tot ce vei avea de făcut mai târziu și să înveți despre materiale, scule și condiții de lucru.

Vei vedea cum simțul practic pune stăpânire pe tine și, în combinație cu gândirea creativă, te ajută să găsești soluții originale pentru problemele tale, mai ales când bugetul este redus. Dacă afli cum se recondiționează lemnul și cum se folosește vopseaua, totul va deveni un proiect DIY. Poți salva astfel toate obiectele dintr-o casă veche, fie că le păstrezi destinația inițială, fie că le transformi în altceva.

De exemplu, poți transforma o ușă veche în cuier, adăugând o oglindă înrămată și suporturi pentru haine. Trebuie să te asiguri că lemnul nu este atacat de dăunători, apoi îl cureți de praf, șlefuiești zonele care se exfoliază. Faci și mici reparații cu chit, dacă este nevoie, apoi cureți și poți vopsi, atașând la final oglinda ori suporturi. Ori transformi ușa în organizator: o vopsești, adaugi un panou de plută, o poliță și un coșuleț pentru diverse.

Gândirea sustenabilă te va ajuta să aplici soluții mai prietenoase cu mediul și cu sănătatea ta, un alt beneficiu fiind acela că îți vor proteja și bugetul. Vei descoperi că toate materialele pe care le ai în jur sunt bune la ceva și te vei gândi la refolosire și la reciclare mai mult decât la a arunca.

Îți poți personaliza dulapurile cu mânere din dopuri de plută.

De exemplu, știai că pluta este un material foarte bun izolator, drept pentru care îl poți folosi cu succes pentru a înlocui mânerele sparte de la capacele din sticlă? Iar cu un strat de lac peste, pentru protecție, dopurile din plută pictate devin butoni originali pentru mobilă. Avantajul este și că poți colora absolut oricum aceste mânere, pe care le înlocuiești oricând ușor și fără niciun cost.

Textilele vechi pot fi transformate în materie primă pentru alte proiecte ori în umplutură pentru perne antifrig – rulouri textile de care vei avea nevoie pe timp de iarnă, ca să reduci pierderile de căldură din dreptul ușilor pe care le deschizi frecvent.

Cum poți transforma o vitrină veche în câțiva pași simpli: cu vopsea & autocolant.

Nu vei mai renunța la mobila uzată, ci îi vei căuta fețe noi, indiferent cat este de veche. Cele mai simple moduri de a-i schimba aspectul implică înlocuirea mânerelor și adăugarea ori schimbarea picioarelor, dar poți să și vopsești ori să îmbraci în autocolant părțile deteriorate.

Spațiul liber din jur te va încuraja să-ți dezvolți abilitățile de grădinar. Chiar dacă grădina proprie nu îți asigură de la început legumele și zarzavaturile integral, poți ajunge în timp să produci cât îți trebuie și chiar mai mult decât atât. Vei vedea că ajungi să grădinărești de plăcere, când dai de gustul inconfundabil al fructelor și legumelor crescute natural, în propria gospodărie. Le poți conserva, toamna, făcând dulcețuri și murături ori punându-le la uscat ori la congelator. Ce rămâne poți transforma în hrană pentru animale ori în băuturi, într-un ciclu natural pe care bunicii și străbunicii noștri l-au trăit, la rândul lor.

Dacă nu te-ai mutat încă la sat și vrei să te antrenezi ca grădinar, plantează – chiar și în ghiveci – orice îți poate aduce bucurie și experiență: roșii, ardei iuți, plante aromatice. Dacă ai unde, încearcă și cu zmeură și mure, așa cum am făcut eu.

Indiscutabil, ai nevoie de condiție fizică și de rezistență psihică să depui mai mult efort decât până acum, dar partea bună este că nu te va costa nimic exercițiul. Nu-ți trebuie aparate pentru a rămâne în formă, ci se rezolva de la sine când tunzi iarba, sapi grădina, cureți zăpada ori tai lemnele.

Dincolo de acestea, vei învăța să te raportezi altfel la natură, la iernile cu zăpadă și la perioadele cu ploi, iar soarele va căpăta o altă valoare când îl transformi în sursă de energie pentru gospodăria ta. Vei privi altfel animalele, păsările, insectele și plantele, ca parte a unui univers în care tu ai rol important și la al cărui echilibru ești dator să veghezi. Așteaptă-te ca viața ta să se modeleze altfel în raport de această legătură, de anotimpuri, de cât de lungi sunt nopțile iarna și de muncile pe care le ai de făcut în noua ta gospodărie.

Poate că începutul ți se va părea greu, iar provocări vor fi totdeauna de înfruntat. Adu-ți aminte însă de ce ai plecat de la oraș și gândește-te că tot ce am scris mai sus îți permite un grad de independență pe care un orășean cu greu l-ar putea atinge.

Relocarea la sat poate fi marea încercare a vieții tale. În aceeași măsură, poate fi și cea mai bună decizie pentru tine și familie, dar poți afla asta doar dacă vei avea curajul să faci marele pas.