Skip to main content
Prima pagină / De la început cu SPOR - Maria & Alex Icleanu

De la început cu SPOR – Maria & Alex Icleanu

Press release 03.09.2022

Articol scris de: Policolor

S-au mutat la țară să-și crească fetițele în natură, printre cai

Când am pășit pentru prima oară în curtea Mariei și a lui Alex Icleanu din comuna Izvoru, județul Argeș, parcă am intrat în altă lume. Porțile s-au deschis și după ele, peste tot, cai. Liberi, calmi și prietenoși, alături de cei trei căței ai familiei și de cele două fetițe, nici nu s-au sinchisit de prezența noastră.

Povestea lor a început pe 8 aprilie 2021, iar Maria ne-a spus-o pe scurt la înscrierea în cadrul concursului „De la început cu Spor”, proiectul prin care încercăm, alături de Lovedeco, să aflăm ce îi face pe orașeni să lase orașul în urmă și să se mute la țară pentru a începe un proiect de viață nou. Familia Icleanu a decis să se alăture campaniei, prin povestea lor.

„Am vrut cumva să dau încredere și altor oameni că se poate, se poate și cu puțin, se poate și fără nimic, se poate să faci ceva dacă îți dorești cu adevărat”, explică ea.

Stăteau în București când au luat mult-așteptata decizie de a se muta la țară. Ea era educatoare, el bucătar, iar etapele relocării și-au urmat cursul firesc, de la început: „La prima întâlnire, am jucat un joc numit «Unde te vezi peste cinci ani?» și amândoi am zis același lucru: la țară, cu foc în sobă, cu mine lucrând în grădină și grijind de copii, cu el călare pe cai și pe câmpii”, spune Maria.

Cu ajutorul familiei și prietenilor, Alex și Maria au pus bazele unui loc desprins din povești. Terenul și casa le-au găsit printr-un prieten comun, care are o herghelie la Câmpulung. Spațiul deschis și vast, cu izvoare și pădure, care înconjoară căsuța, a încurajat și pasiunea lui Alex pentru cai și i-au făcut pe cei doi să-și valorifice visul, chiar dacă la stadiu incipient. Condițiile nefavorabile în care a fost găsită casa au reprezentat o provocare, însă cei doi au fost determinați să nu rateze oportunitatea de a-și crește fetițele în natură, liberi. Au muncit împreună și au ridicat un loc demn de dorințele primei lor întâlniri:

„Multă lume ne zice că am avut curaj că am lăsat tot, am venit aici, nici nu știam ce o să facem, din ce o să trăim, ce o să mâncăm, și toate s-au așezat atât de frumos”, spune Maria Icleanu.

Zilele lor la țară încep cu muncă de planificare pentru evenimentele și taberele de care se ocupă.  Iar după ce termină cu organizatul, se orientează către treburile gospodărești. Animalele le ocupă cel mai mult timp: le hrănesc, le dau apă, le scot la plimbare uneori. În special pe capre, care stau în țarcul cu găini în mod normal, însă au nevoie și de mișcare uneori. Caii sunt permanent liberi în curte și se plimbă mereu dintr-o parte în alta, ba în fața casei, ba prin pădurea de pe domeniu, pasc din grădină și se adapă de la izvoare.

În prezent, caii sunt principala lor ocupație și sursă de venit. În sezonul cald, organizează evenimente și tabere pentru copii în „sanctuarul” lor, activități prin care încurajează conexiunea și împrietenirea celor mici cu animalele, mai mult decât experiența unor lecții de echitație. Și se descurcă. Maria spune că nu-i lipsește nimic, deși nu a crescut la țară, în timp ce Alex retrăiește în fiecare moment cele mai dragi amintiri din copilărie.

S-au integrat bine și în comunitate și nu simt deloc că s-au rupt de lume de când s-au mutat. Pe lângă fluxul constant de oameni care îi vizitează în timpul taberelor, s-au împrietenit și cu sătenii, vecinii lor.

Sfatul lor pentru cei care și-ar dori să meargă mai departe cu visul relocării este pur și simplu să o facă.

„Trebuie să fie în tine nevoia asta, înainte să iei decizia. Trebuie să simți, să îți aduci aminte de copilărie”, explică Alex.

Când s-au mutat, el nici nu i-a zis Mariei înainte. Pur și simplu a început să facă bagajele și să pună totul în saci, iar când ea a ajuns acasă, i-a spus atât: „Ne mutăm”.

Puteți urmări povestea lor pe scurt, surprinsă de echipa Lovedeco, în video-ul de mai jos.