Skip to main content
Prima pagină / Pereţii albi sunt pretenţioşi. Să alegem albul cu atenţie.

Pereţii albi sunt pretenţioşi. Să alegem albul cu atenţie.

Press release 03.01.2023

Articol scris de: Policolor

“Pereţii albi sunt pretenţioşi. Să alegem albul cu atenţie.”
Interviu cu Arhitectul Omid Ghannadi.

Omid, mă bucur să te am azi alături de noi, ca să ne împărtăşeşti sfaturi pentru casele noastre. Te provoc mai întâi cu câteva întrebări scurte, de dezmorțire:

Ce preferi, stilul scandinav sau boho-chic?

Nu prefer un stil celuilalt, în general contextul dictează și stilul. Însă, pot spune că rezonez mai bine cu principiile designului scandinav, îmi plac luminozitatea unui spațiu, ordinea, curățenia, decluttering si iluminatul ambiental; multe principii scandinave sunt frumoase.


Cu perdea sau fără?

Cu perdea. Perdelele sunt un minim de accesoriu pentru tâmplării. În schimb, la draperii se poate renunța în anumite situații unde nu este absolut necesar.


Perete cu tapet sau perete colorat?

Depinde. Recunosc, noi la birou mai propunem uneori tapet, dar nu în zona de zi. Cel mai adesea preferăm culorile pentru a da contrast mobilierului. Vopsitoria este versatilă, ușor de întreținut, reparat și schimbat atunci când se dorește acest lucru.


Casă la munte sau cabană la munte?

Dacă ne gândim la o zonă montană dezvoltată, mai aglomerată, o stațiune sau un oraș montan, atunci aș recomanda o casă. Însă dacă vorbim despre o pădure, o zonă retrasă, în natură, atunci o cabană este grozavă.


Grecia sau Spania?:-)

Îmi plac foarte mult și Grecia și Spania. Tarile sunt precum oamenii, au și părți bune și părți mai puțin bune. Amândouă sunt frumoase, cu mâncare bună și cu mișcare culturală intensă în zonele urbane. Nu pot alege


Ce primează în recomandările tale: spațiile în care pereții sunt colorați sau spațiile în care pereții sunt albi? Albul rece sau cald? E legată recomandarea de plasarea casei în raport cu punctele cardinale?

Am observat de-a lungul timpului că îmi plac mult culorile. Chiar și atunci când prima impresie despre un proiect este că va fi sobru cromatic, tot ajung să îl accesorizez cu o culoare. Desigur, folosesc albul, însă niciodată în nuanța de bază, pentru pereți cel puțin. Folosesc în schimb un alb murdar, îi spun eu, care pornește fie din gri, fie din bej. Ce este important atunci când vopsim pereții albi este să alegem un produs de calitate, albul fiind o culoare pretențioasă, se murdărește ușor dar își și schimbă nuanța în funcție de mediul la care este expus. Este important să întrebăm furnizorul despre garanția culorii în timp. Spre exemplu, Spor garantează tehnic albul 5 ani, iar acest lucru este de luat în considerare în alegerea produsului.


Oamenii au devenit foarte atenți la tot ceea ce îi inconjoară și la modul în care casa, electrocasnicele, textilele, alimentele, le-ar putea influența negativ sănătatea lor și a celor apropiați. Se regasește și în designul de interior această preocupare? De a solicita în mod expres ca locuința să le fie construită cu materiale prietenoase cu mediul, de la materialele de construcții și până la mobilierul, covoarele, țesăturile cu care va fi ulterior decorată casa?

Desigur, oamenii investesc cât de mult pot în materiale de calitate. Cu cât un produs este de o calitate mai bună, cu atât este mai sănătos și mai prietenos cu mediul. În primul rând, pentru a fi prietenos cu mediul, un produs trebuie să fie durabil, dacă se strică repede produce risipă planetei. În al doilea rând, este important să limităm expunerea la produse chimice și aici voi exemplifica vopsitoria pereților. Până de curând recomandarea era să aerisești vreo 3 zile încăperea în care ai vopsit pereții, pentru a te asigura că nu te intoxici, atât de puternice erau soluțiile ce intrau în compoziția vopselii. În present, există soluții foarte bune, în special pentru segmentul rezidențial, vopsele pe bază de apă, fără amoniac sau conținut de metale grele. În timp, este important ca pereții să nu expire substanțe chimice în interiorul casei.


Ştim cu toții, mai ales cei care suntem părinți, că cei mici sunt foarte sensibili la alergeni și că 1 din 4 copii dezvoltă în primii ani de viață minim o alergie. Cum abordezi această realitate în proiectele tale care includ și camera copiilor?

Sunt chiar fericitul tată al unui copil cu astm bronșic alergic, știu cât de importantă este calitatea aerului dintr-o locuință și limitarea expunerii la toxicitate. Cu toții facem ce putem, cumpărăm jucării vopsite cu vopseluri pe baza de apă, fără plumb ori mercur, dar este important să ne uităm și la casa noastră, în special la camera copiilor. Aşadar este importantă vopseaua folosită în locuințele noastre și aș vrea sa mentionez aici vopseaua hipoalergenică cu ioni de argint Spor care nu provoacă alergii în contact cu pielea, ca potrivită mai ales pentru astfel de spatii.


În Romania, fenomenul downshiftingului, al celor care renunță la viața din orașele aglomerate pentru a se muta la țară, în căsuțe vechi pe care le readuc la viață reinterpretându-le în propriul stil, a luat amploare. Ai fost tentat de o asemenea schimbare în viața ta?

Sigur că da, însă deocamdată nu este o variantă pentru familia mea. Noi avem familia soției mele aproape, la o stradă distanță, avem mulți prieteni apropiați și toți oamenii aceștia ne leagă de un loc, de casa noastră. Dar nu spun niciodată nu, ne gândim deseori cum ar fi să ne mutăm într-un loc mai liniștit și…sună frumos.


În încheiere, te-aș ruga să vii cu un sfat pentru cei care doresc să își înfrumusețeze casa, dar nu au posibilitățile financiare pentru o asemenea investiție cu tot ce înseamnă ea, de la proiect cu designer și până la implementare. Cum să prioritizeze acest proiect, de viață până la urmă, și cu ce să înceapă?

I-aș sfătui să își facă un plan financiar pentru acestă investiție, să prioritizeze cheltuielile în funcție de propriile nevoi și să urmeze o structură planificată în timp. Sfătuiesc oamenii să își ia casa în serios, să facă multă cercetare pe internet și nu numai, pentru a avea o idee despre ce vor de la căminul lor. Iar în timp lucrurile se așează. Spre exemplu, noi ne-am mutat acum 4 ani și încă investim anual în locuința noastră, în acele lucruri pe care nu le-am putut avea sau face înaintea mutării.